Když se vedení společnosti Daimler Truck ČR rozhodlo vybrat pro konání své výroční tiskové konference salonek pražské restaurace Chateau st. Havel, volilo velmi dobře. Její kuchyni šéfuje Ondřej Slanina, dobře známý i z gastro televizních pořadů.
Jak jsme vypátrali od personálu, pan šéf se zde vyskytuje sice zpravidla jen v úterý, jinak má plno jiných aktivit, nicméně k jeho cti nutno přiznat, že jeho podpis na nabídce zdejší kuchyně je znát.
Při rautu po skončení tiskovky jsme měli možnost ocenit zajímavě širokou nabídku. Z ní nás vedle obvyklé klasiky oslovila především velmi dobře vyladěná škála dobrůtek studeného stolu. Jen pro ilustraci pár příkladů: klasický hovězí rostbíf byl ozvláštněn dobře ladící tatarskou omáčkou a marinovanými cibulkami; a i když si autor těchto řádků prakticky vždy raději míchá tatarák sám, udělal v tomto případě výjimku; nabídce již připraveného minitataráčku s lanýžovým olejem a pečeným česnekem se nedalo odolat. A pozornost si zasloužil; neměl chybu.
Na své si ovšem mohli přijít i vegetariáni. Takový zeleninový salát s balkánským sýrem, olivami a cibulkou nebo mozzarella s cherry rajčátky, rukolou a pastem z bazalky a balzamika musely oslovit a zaryté masožrouty.
Vrcholným kouskem kuchyně ovšem byla pěna z kozího sýra s marinovanou červenou řepy a pistáciovými oříšky. Dokonale chuťově vyladěné kompozici přispělo i dobré aranžmá, takže na své si přišlo nejen patro, ale i oči. Tedy přesně tak, jak se v dobré gastronomii očekává. Navštívíte-li někdy tento podnik, tuhle pochoutku si vyžádejte. Nebudete litovat.
Jen si Chateau st. Havel musíte sami najít. Hotel, o jehož kuchyni byla tady řeč, je totiž tak trochu schovaný na okraji Prahy, kousek od krčského nádraží za haldami materiálu, který sem navážejí údajně v souvislosti se stavbou trasy D pražského metra. Ale jak se říká, kdo hledá najde. Ten kozí sýr za to fakt stojí.
Mirek Hájek